Waarom Juwelen uit Chiang Rai?
Juwelen maken is een eeuwen oude traditie bij de Hill Tribes in Chaing Rai.
Vroeger vonden de bergbewoners hun edelstenen in Thailand, waar je uitgebreide minerale afzettingen vindt.
Ondertussen zijn de meeste vindplaatsen uitgeput en wordt er niet meer aan mijnbouw gedaan.
Edelstenen worden nu hoofdzakelijk ingevoerd vanuit China maar ook uit India, Maleisië en enkele andere landen.
De sierraden van de Hill Tribes waren vooral bestemd voor eigen gebruik, als geneesmiddel, als afweermiddel tegen boze geesten en als teken van sociale status.
Koning Bhumipol Adulyadej start in 1969 start met het OTOP (one town, one product) programma om traditionele vaardigheden om te zetten in winstgevende arbeid en zo de opium teelt aan banden te leggen. De kunst van het sierraden maken bij de verschillenden bergstammen werd aangeleerd aan de jongeren.
Waarom verkopen wij ze?
Het Youth Centrum in Chiang Rai zag in het maken van sierraden een mogelijkheid om vrouwen via thuisarbeid aan een extra inkomen te helpen. Zij zochten betrouwbare inkopers. Vrouwen die starten, lenen eerst het materiaal en verkopen de afgewerkte halssnoeren, armbanden en oorringen aan het centrum. Met dat geld kopen ze dan daar nieuw materiaal. Op de traditionele OTOP-fairs verkopen ze samen hun sierraden.
Dit nevenproject van het centrum loopt al meer dan 15 jaar en blijft succesvol.
Dankzij dit extra inkomen kunnen kinderen verder studeren en later voor hun oude ouders financieel zorgen.
Voor wie meer wil weten over de geneeskrachtige eigenschappen van de verschillende stenen raden we het internet aan, daar vind je een ruime keuze aan informatie.
Edelstenen?
Bij edelstenen denken we spontaan aan diamanten, robijnen of saffieren, andere gesteenten werden halfedelstenen genoemd (maar die term wordt nu niet echt meer gebruikt).
De termen edelsteen en mineraal worden dikwijls foutief door elkaar gebruikt. Mineralen zijn vaste stoffen die in de aardkorst voorkomen en tijdens het aangroeien kristallen vormen. Wanneer meerdere mineralen aan elkaar vast groeien en een specifieke kristalstructuur ontwikkelen, spreken we van edelstenen. De kleur en eigenschappen worden bepaald door de ingesloten mineralen.
Edelstenen zijn langzame groeiers wat hun zeldzaamheid en waarde verklaart. Edelstenen worden gerangschikt op kleur, hardheid, zeldzaamheid, kristalvorm en zelfs helende werking. Parels, koraal en barnsteen vormen hierop een uitzondering omdat ze ontstaan uit dierlijke of plantaardige organismen.
Er bestaan ook sinds de 18de eeuw synthetische edelstenen waaronder de zonnesteen of moonstone of sandstone.
Edelstenen kunnen in veel verschillende vormen geslepen worden. Bijna allemaal in ronde vormen maar ook in bellen, hartjes, bloemen…